Vzpieranie

Je vzpieranie naozaj iba pre skúsených atlétov alebo aj pre úplných začiatočníkov?

 

Mnohí z nás majú zo vzpierania stále rešpekt a boja sa, či by takýto tréning zvládli. Naša rada znie, že rozhodne sa báť nemusíte a možno tento tréning vám príde bezpečnejší ako mnohé iné. Vzpieračský tréning predstavuje pre telo ideálne spojenie sily, techniky, mobility a výbušnosti. Ako všetky ostatné tréningy, tak samozrejme aj vzpieranie má svoje postupy. Rozhodne to nevyzerá tak, že prídete na tréning a hneď začnete trénovať premiestnenie alebo trh s ťažkými váhami. Na začiatok si budete budovať techniku a zdokonaľovať mobilitu a až potom prejdete na trénovanie so závažím.
Takýto tréning vám môže priniesť viac benefitov, než by ste mohli čakať. Tým, že sa v prvom rade musíte naučiť správnu techniku, ktorá je podmienená dokonalou mobilitou kĺbov, tak práve vzpieranie môže byť riešením vašich problémov pri každodenných aktivitách. Mnohí z nás prídu do fitness centra, odmakajú si tréning, ale zabúdajú na jednu z najzákladnejších vecí, Strečing a Mobilita. Odpovedzte si v duchu na otázku: Koľkokrát do týždňa robievate pred tréningom cviky na mobilitu alebo po tréningu strečingové cvičenia? Áno, aj sme si mysleli (česť výnimkám). A práve aj z tohto hľadiska môže byť vzpieranie pre vás ideálnym.

Vzpieranie aj pre deti? 

Veru, áno. Ak ste mali niekedy možnosť byť členom nejakého vzpieračského klubu, tak určite viete, že niekedy až 50% členov sú práve deti. Tak, ako aj pri iných športoch (hokej, futbal, tenis..), tak aj vo vzpieraní je možné začať už ako dieťa. A dokonca je to aj ideálne. Vzpieranie často využívajú aj vrcholový športovci, ktorí potrebujú byť rýchly, výbušní a dynamický. To môže poskytnúť deťom základy, ak sa rozhodnú vyskúšať aj iné športy. 


  

Ak vás tento článok presvedčil, že takýto tréning by ste chceli vyskúšať, poprípade prihlásiť svoje dieťa, tak nás neváhajte kontaktovať. Viac o našich tréningoch sa môžete dozvedieť TU

Autor článku:
Andrej Prandorfy